Vizsla

De Hongaarse Staande Hond of Magyar Vizsla is beter bekend onder de naam Vizsla. Deze middelgrote ‘kortharige’ of ‘draadharige’ staande honden verrichten hun werk voordat er geschoten wordt. Staande honden zoeken het land met opgeheven hoofd al zigzaggend af tegen de wind in, om verwaaiing van het wild op te vangen. Zodra ze wild ruiken staan ze ‘voor’, zodat de jager weet waar het wild zit. De continentale staande honden, waarvan de Vizsla er een is, zijn allrounders. Dat betekent dat ze behalve voorstaan ook apporteren. Vizsla’s zijn geschikt voor het werk in zowel het veld als in het bos en in het water. Maar ze kunnen ook goed als gezinshond gehouden worden. Maar met voldoende afleiding en uitdagingen. Vizsla’s zijn zeer energieke honden met een grote behoefte aan beweging. Daarnaast hebben deze honden mentale uitdaging nodig. Je moet rekenen op zo’n anderhalf uur per dag wandelen, waarbij de hond ook niet aangelijnd kan rennen. Lopen naast de fiets is een uitstekende manier om een Vizsla voldoende beweging te geven, mits de hond volgroeid is. De Vizsla is een rustige, vriendelijke hond die niet bestand is tegen een ruwe behandeling maar met een tactvolle baas tot grote prestaties kan komen. Vizsla’s zijn fijngevoelige honden die sterk reageren op de gemoedstoestand van hun baas.

RAS

Reuen hebben een schouderhoogte van 58 tot 64 cm, teven een hoogte van 54 tot 60 cm. Een goede balans en symmetrie in lichaamsbouw zijn belangrijker dan de in centimeters gemeten grootte. De kleur van de vacht bestaat uit verschillende nuances van tarwegeel en lichtbruin.

KARAKTER

Levendig, vriendelijk, evenwichtig, intelligent en gemakkelijk af te richten. De Vizsla is intelligent genoeg om te doorgronden wat je van hen verlangt en doen hun baas graag een plezier. De Vizsla geeft in sociaal opzicht vrijwel nooit problemen en kan het goed vinden met soortgenoten. Mits gesocialiseerd, gaan ze ook goed om met andere huisdieren en kinderen. Dat gaat het beste als ze daarmee opgroeien. Honden van dit ras kunnen gevoelig zijn voor stemmingen in huis. Vizsla’s zijn aanhankelijk en erg gesteld op gezelschap. Dat maakt ze minder geschikt om in een kennel gehouden te worden.

VERZORGING

De kortharige Vizsla heeft een dichte vacht die stevig en hard aanvoelt. Het hoofd en de oren zijn dunner, zijdeachtig en korterbehaard. In de rui periode kun je los en dood haar met een rubberen borstel verwijderen; buiten deze perioden verhaart de kortharige Vizsla nauwelijks.